Black History Month 2014

BHM Celebrating 01212014

Answers of the Day

Two questions will be posted in the library Monday, Tuesday and Thursday for the morning, afternoon, and evening classes.  A bonus question will also be asked February 27.  Answers will be found on flyers throughout the campus on bulletin boards, in Campus Notes, and on this page.  The first five students from each of the morning, afternoon, and evening classes to answer correctly will receive a candy treat.

 

  1. Monday, February 3 – Answer 1: Soccer phenom Freddy Adu became the youngest American athlete in more than 115 years to sign a major league professional contract in 2004, at the age of 14. Answer 2: Robert Johnson, the creator of Black Entertainment Television, became the first African-American billionaire in 2001. VideoRobert
  2. Tuesday, February 4 – Answer 1: The Shakespeare Memorial Theatre at Stratford-upon-Avon honored Ira Aldridge with a bronze plaque. He is widely credited as the first African-American star of theater. Answer 2: In 1995, African-American writer Octavia Butler became the first science fiction writer to receive the MacArthur Foundation “Genius” Grant. VideoOctavia
  3. Thursday, February 6 – Answer 1: BET was the first African-American controlled company to sell shares on the New York Stock Exchange. Answer 2: Bessie Coleman was the first licensed African-American female pilot.  She received aviation instruction in France. VideoBessie
  4. Monday, February 10 – Answer 7: In 1845, Macon Bolling Allen  became the first African American to pass the bar and practice law in the United States.  Answer 8: Politician and educator Shirley Chisholm was the first African-American Congresswoman and the first major-party African-American candidate for the President of the United States in 1972. VideoShirley
  5. Tuesday, February 11 – Answer 9: Richard Allen founded the first national black church in the United States, the African Methodist Episcopal Church, in 1816. Answer 10: Ernie Davis was the first African-American athlete to be the No.1 pick in the NFL draft in 1962 and the first African American to win the Heisman Trophy in 1961. VideoErnie
  6. Thursday, February 13 – Answer 11: Marian Anderson, a gifted contralto singer, became the first African American to perform with the New York Metropolitan Opera in 1955. VideoMarian Answer 12: In 1947, Larry Doby became the first African American to break the color barrier in the American League less than three months after Jackie Robinson integrated major league baseball.
  7. Monday, February 17Answer 13: Maya Angelou’s autobiographical book I Know Why the Caged Bird Sings, published in 1969, is the first non-fiction best-seller by an African-American woman. VideoMaya Answer 14: Poet Rita Dove was appointed poet laureate consultant in poetry to the Library of Congress in 1993 – becoming both the youngest person and the first African American to receive that appointment.
  8. Tuesday, February 18 – Answer 15: Arthur Ashe became the first African American to win the U.S. Open in 1968, the first African-American Wimbeldon champion in 1975, and the first black U.S. citizen to be inducted into the International Tennis Hall of Fame in 1985. VideoArthur  Answer 16: Civil Rights activist W.E.B. DuBois was the first African American to receive a Ph.D. from Harvard University VideoDuBois
  9. Thursday, February 20 – Answer 17: Lisa Perez Jackson is a chemical engineer who in 2008 became the first African American to head the U.S. Environmental Protection Agency. Answer 18: Tony Dungy became the first African American head coach to win the Super Bowl when the Indianapolis Colts defeated the Chicago Bears on February 4, 2007.  He faced fellow African American coach Lovie Smith. VideoTony
  10. Monday, February 24 – Answer 19: Model and actress Halle Berry became the first African-American woman to win the Academy Award for best actress in 2001, for her role in Monster’s Ball. VideoHalle Answer 20: Jack Johnson was the first African American heavyweight boxing champion of the world 1908 – 1915.
  11. Tuesday, February 25 – Answer 21: In 1983, Guion Bluford became the first black astronaut to travel in space. VideoGuion Answer 22: A. Leon Higginbotham, Jr. was a U.S. civil rights advocate and attorney who co-founded the first African American law firm in Philadelphia.  As a judge, he later became the youngest person appointed to the U.S. District Court for the Eastern District of Pennsylvania.
  12. Thursday, February 27 – Answer 23: In 1932, Jane Bolin became the first black woman to become a U.S. judge. Answer 24: In 1950, writer Gwendolyn Brooks was the first African American to win the Pulitzer Prize for her poetry collection, Annie Allen. VideoGwendolyn Bonus Answer 25: Mae C. Jemison became the first black female astronaut in 1992. VideoMae

  BHM February Is 01222014 

BHM US Constitution Flag 01232014_

BHM Girl and Drummers 01232014

 

Daily February Black History Month Facts

Bio Black History Little Known Facts

History Channel Black History Month

Timeline, Issues, Quizzes, Crosswords and More

United States Census Interesting Facts

50th Anniversary of the Civil Rights 1964 Voting Rights Act

Black History Month Facts

PBS and Black History Month

Black Heritage Museum and Culture Center

BHM Civil Rights in America 01212014

Disclaimer

This Website is provided “as is” for a public service to the educational community.  Use of information from this website is voluntary and at the discretion of the viewer.  BMC Library Cincinnati provides links to many websites that we do not control, maintain, or regulate.  EDMC and Brown Mackie College disclaims any responsibility or liability for the services or information herein.

Brown Mackie College Cincinnati is not responsible for the content or accuracy of any Web site linked to this Web site. The links are provided for your information and convenience only. Brown Mackie College Cincinnati does not endorse, support or sponsor the content of any linked Web sites. If you access or use any third party Web sites linked to Brown Mackie College Cincinnati Library Web site, you do so at your own risk. Brown Mackie College Cincinnati makes no representation or warranty that any other Web site is free from viruses, worms or other software that may have a destructive nature.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s